香港角色扮演遊戲同好會

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: adam6318

生或死 集中討論區

偉大冒險者

數字當

adam6318 發表於 2014-9-29 21:17
收生停止後偽情報公開 (地區) - 時間緊迫為免當日解釋.

Cemetery -  墓地

點解,我會選森林,我冇咩經駭,但先用我"緊"有既解答下先,如果我既解答冇咩用,好搞笑既,大家唔洗埋,笑完就算啦。
1. 因為我玩左20個game,好多時候都會路經森林,仲有好多次會內進森林
2. 係森林有機會搵到德魯伊希望會幫到我地
3. M子個char有Survival 會搵到食物唔會冇野食而死(掛),另外仲有機了解到地形
詳情見http://www.dandwiki.com/wiki/Survival
4. 係森林,儘管我冇MM BOOK唔知森林可以set d 咩monster,但以難度嚟講,同可怕"情"度應該比較可以接受(掛)
5. 有機會搵到山洞藏身,有咩猛獸住係到就唔知啦,可能大安指意咁比DM伏番轉頭
6. 未諗到~~

點解唔選其他5個呢??
Cemetery -  墓地
Temperate marshes - 濕地
Warm plains - 平原
Arid Hill - 干旱山區
Underground Cave - 地下洞穴

由其他我認為接受到既講起
1.Cemetery -  墓地
係成隊人當中,有2個 Cleric ,識點對應undead

2.Warm plains - 平原
同森林既原因差唔多,但太平"坦"好容易被發現

3.Arid Hill - 干旱山區
到高處可以睇到其他既地方,一出現冇水既時候會好大獲,但player總覺得高山比我既感覺係好容易有龍出現

4.Temperate marshes - 濕地
player唔係好清楚大家會點樣死係沼澤,飲左會病既水而死?吸瘴氣過多而死?比好可怕但player冇任何認知既生物殺死??

5.Underground Cave - 地下洞穴
係我之前既推測,地下水連住既地方,極容易被發現,唔知點出番去(其他5個都係...),地下唔知有咩生物/民族居住...
願大自然與你同在
回復

1萬

傳說冒險者

Any cleric, regardless of alignment, has the power to affect undead creatures (such as skeletons, zombies, ghosts, and vampires) by channeling the power of his faith through his holy (or unholy) symbol
回復

1萬

傳說冒險者

同埋DM講O既係地形, 未必加埋怪獸, 如果係, 森林出D狼我地都係咁大...(光脫脫)...
回復

1萬

傳說冒險者

不過如果有得擇, 我都想係森林; 起碼係森林你地行40..(我得30, 你地走先! 唔好等), 佢地如果係small size, 咁都仲有機, 一到邊沿就RUN!
同埋水個面有Create Water, 反而易攪
回復

1萬

2萬

TDH GM

God of Excel

請各Mission 573MM玩家注意

1. 請重新審視各人的角色是個甚樣的人,人生相標為何?性格為何?甚麼是角色的底線?當被超越這條底線的話,角色會如何自處和有何反應?

提供一些實際例子給大家參考:

A1) 知道有人受傷害,角色的感受是甚樣?會作出相應行動嗎?
A2) 親眼見到有人受傷害,角色的感受是甚樣?會作出相應行動嗎?

B1) 知道有相識的人受傷害,角色的感受是甚樣?會作出相應行動嗎?
B2) 親眼見到有相識的人受傷害,角色的感受是甚樣?會作出相應行動嗎?

C1) 知道有愛護的人受傷害,角色的感受是甚樣?會作出相應行動嗎?
C2) 親眼見到有愛護的人受傷害,角色的感受是甚樣?會作出相應行動嗎?

D) 角色本身受傷害,角色的感受是甚樣?會作出相應行動嗎?

D) 角色知道本身的安全被用來要脅其他人,角色的感受是甚樣?會作出相應行動嗎?

不一定是上面的情況,它們只是例子作為刺激和位思路之用

不需和人分享,只係提出給大家心裏有個底而已

2. 作為冒險者,請多考慮當工具不足時,應如何行動

a) 工具合適與否和行動的成功機會成反比,但不應只因成功機會低而堅持找尋成功機會高時才去嘗試,因為很多時機會只得一次,請評估機會和風險等因素

b) 先不論成功機會是多少,應針對使用不同工具時,角色應如何行動做一些角色行動的推演,以便習慣每種情況,使真正用出來時不會手忙腳亂

c) 時間亦是資源以及限制因素之一,不可以忽視,有時過左就過左,未到就係未到,take 20一般要兩分鐘

d) 請將視線放在適當距離,太闊或太窄都不適宜,太闊,不切實際;太窄,限制了自己的選擇

e) 所有可直接/間接接觸的人和物,原則上都可以作為工具而考慮之,當然,人的因素要考慮得更周密,畢竟他有其性格特質以及性格亦是考慮因素

f) 重新溫習一次combat rules,它可以提供更多可能性給大家考慮

注意,行動應以角色性格推動,而不是因應如何行動而改變角色性格去遷就
回復

1萬

傳說冒險者

多謝簡Sir!!!
回復

COC版主

天殺的變態女

對不起及感謝小張,到小張的死,茶旦最終認同你是同伴,會將你的死訊告知治療教,同時,查詢小張是否有家人而將惡耗告知你父母...很對不起。

而一拳,player會説,對不起,也很感謝你最後有盡力殺敵,感謝!
小龍搬家...
回復

偉大冒險者

數字當

mugi 發表於 2014-10-2 00:31
對不起及感謝小張,到小張的死,茶旦最終認同你是同伴,會將你的死訊告知治療教,同時,查詢小張是否有家人 ...

唉,又死一個...
願大自然與你同在
回復