香港角色扮演遊戲同好會

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 6730|回復: 57

(一切都係我個錯系列)雙打手vs small size

COC版主

天殺的變態女

Petersin 發表於 2014-9-21 08:54
Combat FTK? Roleplay / Problem Solving導致FTK?

雙打手vs small size (主力)3caster+1巴巴人+3箭手(+9)
打手a正常vision,
打手b dark vision,
光源lv1
Lg lv1

入去開打,
打手b衝去打caster(sorceror),企錯位硬食企定定,吸箭砰砰砰!
光源衝去follow打手b,
Lg跟光源衝,
打手a開雙箭頭mode打(吾知麥水),

打手b繼續企,砰砰砰,
對方caster對啲lv1放spell,
光源lv1 Save,Lg lv1訓底左,
光源叫醒Lg,埋caster周,
打手a打(吾知麥水),(吾知麥水)無死,打手a去幫打手b,腳短。

打手b繼續企,
光源吸箭,Lg吸箭,訓底曬,
對方督clw,補個(吾知麥水),新既一樣,
打手a黎到,怕食aoo,企打手b隔離先~

打手b繼續企,唸住下turn,dark vision救奶媽!
對方caster放硬直,打手a save 打手b直多2round

打手b繼續企,睇住同伴血流9地,吸箭砰砰砰!
打手a繼續,吾打caster。

打手b繼續企,睇住同伴血流9地,吸箭砰砰砰!最後一箭,訓底左,
Player b計數,眾人,加減數姐,player a 不如我幫你計啦x2,x你我手震緊牙,打caster啦,算,反正char無死,

打手a,係時候show off~ 26ac直到,光源,熄左。
我想講埋結局,結果咱們連對方一隻怪都沒有砍死~喵~
小龍搬家...
回復

COC版主

天殺的變態女

部分內容涉及不雅用語,敬請留意

我突然唸,我吾明,
點解dm吾係戴域訓底時直接收everbuning torch,
一拳無得打,然後認真思考自己是否真係有power play過,定其實,自己一直無腦play緊。
雖然一拳都會話:喂,甘我都吾想嫁喎,我點會唸到拒(dm)收光源姐,無計喎。
然後推卸責任。
甘又到我player吾明,到底要點教好player?明白一個道理,我地ftk,係我地責任,明白反思戰略是否有問題,好困難?定要迫到大家只許開2隻1-3lv,被鎖char就再也無法join game,才學回珍惜自己的char,而不是無腦打,揾大家陪葬呢?

Ok,講回失敗原因,
由選角開始己經有問題,當初見住3lv.要夾1lv.,有人想表演我就吾應該出茶蛋而應該出1lv char黎拉底難度,我錯,我錯在我懶,吾想睇domin!吾識出clerie!如果出多隻carster,隻lv3打手就會照住我地而不會係黑暗中玩雙箭頭play!

我吾應該著bended mail,對方幾多格,最好我就行幾多格!對手甘靈活,damage甘底,跑過去,殺,難度好高?nonono,如果我豪2度血比人,一早砍q死隻carster,我吾會食定身spell囉。2次will save fail,lock住4+1+2 round,食成46度。cool~
even,好,我要著重甲,我都應該計好步數,得,呢個我下次計足,可惡。
另外,目標為本,我以後會記住,我係打死罷就派,無ac?死?c'mon,幹!

仲有,我錯我pick錯al,點解我吾pick lg呢?點解我吾pick lg呢?
點解我吾pick lg呢?點解我吾pick lg呢?
點解我吾pick lg呢?
點解我要任由2位lg on 66企係度吾做野呢,有人比水仲走喎。

我角色也是賤格,最有價值的藥箱不管,管個浪用domin的...

其實點解我會甘激氣,因為茶葉蛋的故事,我好狠好狠鍾意,
角色的毒舌,性格,都是獨一無二的,絕不是只有背景的人物,
仲有茶蛋啲戰績....戰利品.......

睇到呢度,你可能會話,甘係你既問題喎,
係牙,甘無計,出邊隻char係我的選擇嘛,係我錯,千錯萬錯,我錯,x T一T

跪求dm賜0xp,負xp更好啊!!player不合格!跪求!!!!!

217.25GP+202gp+2PP+1126.42gp+986.14 GP+

+213.94 gp+563.35 GP

Chain Shirt x 5
Axe, throwing x 15
Gems 50gp x 2
顧主給茶旦的報酬: 10gp

嗯....無得擺豪款添...=v=請dm loop吧

現在exp5335
同樣靜待dm發落
小龍搬家...
回復

COC版主

天殺的變態女

其實唸反,之前一直都係雙箭頭,

例子,

570h:3打手打左邊,只有一個跳砍,人多,頂到

571y:門口啲怪一人一隻(雞肶?),如不是dm放水,我們己經ftk

572mm:一人一邊,ftk

**
我ac是太底了,但我又吾想take ce⋯⋯可能觀念要改一下

小龍搬家...
回復

TDH GM

mugi 發表於 2014-9-21 10:04
其實唸反,之前一直都係雙箭頭,

例子,

570H:
因為一開始走位三個打手移左去左邊,卡諾Lv 高,AC高,所以佢惟有一個頂一邊,你地要夾手夾腳突破另一邊戰線

571Y:
門口一人各打一隻已經係錯誤,當你一擊打唔死對方,對方等於有多一Round時間做野; (DM賽後講過)
對方人多勢眾的時候,減少對方的攻擊次數是比較好的做法,雙箭頭合力打死一隻,對自己對隊伍無疑係減輕負擔

572MM: No Comment
回復

COC版主

天殺的變態女

Petersin 發表於 2014-9-21 10:31
570H:
因為一開始走位三個打手移左去左邊,卡諾Lv 高,AC高,所以佢惟有一個頂一邊,你地要夾手夾腳突破 ...

同意,所以賢魔話,拒既Lv. Game 做錯一件事,係會有代價。而今次代價對我來說,好高....

卡諾Lv 高,AC高,所以佢惟有一個頂一邊,你地要夾手夾腳突破另一邊戰線

我明,後排一行人無個頂得

門口一人各打一隻已經係錯誤,當你一擊打唔死對方,對方等於有多一Round時間做野; (DM賽後講過)
係, 我地呢邊都係甘,如果我無死係果11度箭下,有round數做野,會打得舒服好多

小龍搬家...
回復

COC版主

天殺的變態女

又唸到啲野,如果果時,打手B一手取去光源把EVERBURNING TORCH,RAGE,跑到盡頭,等後面班曲街浪射,可能結局,也不一樣
小龍搬家...
回復

偉大冒險者

數字當

主要問題有3個,1.冇左小張,2.我冇啦啦走去打巴巴人,冇左2round,3.我唔識打個sorcerer,錯不在m子
願大自然與你同在
回復

COC版主

天殺的變態女

adam6318 發表於 2014-9-21 12:37
主要問題有3個,1.冇左小張,2.我冇啦啦走去打巴巴人,冇左2round,3.我唔識打個sorcerer,錯不在m子 ...

我意思是FTK是大家責任,請不要扭曲我意思,

我不是指我沒錯

賢魔GAME是真的這樣,會泎乾你的腦力!

甘知道問題,回想下次如何解決呢?
1.冇左小張,
你點知小張會唔會食硬直呢?
硬直左,咪又係亂箭射死。

2.我冇啦啦走去打巴巴人,冇左2round,我唔識打個sorcerer
呢兩個問題其實都係同一個問題,
而且個問題係上次,上上次都發生過,
而且係我同你都有同一個問題!
雙箭頭,雙箭頭,雙箭頭,雙箭頭,雙箭頭,我們這個問題太嚴重,明不明白?
經過這次戰鬥,你應該記住CASTER係好狠恐佈,見CASTER就批佢個頭落黎!見一隻砍一隻,見一雙砍一雙

另外,光源往邊度衝連LG聖騎士都知....這一點真是...你責無旁貸...
小龍搬家...
回復

偉大冒險者

數字當

re m子:其實我同意kenneth將枝瑩光棒係門就擲到中場,2個level 1係後面Covet shoot,一拳同茶葉蛋一路殺上去,我地反而有機會將對面full team kill
願大自然與你同在
回復

COC版主

天殺的變態女

adam6318 發表於 2014-9-21 20:52
re m子:其實我同意kenneth將枝瑩光棒係門就擲到中場,2個level 1係後面Covet shoot,一拳同茶葉蛋一路殺上 ...

問題我地吾知地型形,而且,支捧係人地既,你梗係丟得爽啦,而且,而且放地下咪姐係又比人收棍
小龍搬家...
回復